Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Semnal de alarma de la UE: multi soferi incepatori sunt implicati in accidente

Semnal de alarma de la UE: multi soferi incepatori sunt implicati in accidente

Publicat în data de: 07 Ianuarie 2020
Categorii: Stiri, Advertorial.
 

Cel mai recent studiu arata ca in mare parte din accidentele auto - soldate cu victime sau nu - sunt implicati soferi incepatori, de regula foarte tineri, din grupa de varsta 18-24 de ani. UE cere masuri pentru reducerea accidentelor.foto-semnal de alarma de la ue multi soferi incepatori sunt implicati in accidente
Comisia Europeana afirma ca e o problema majora – riscul ca soferii incepatori sau foarte tineri sa faca accidente auto e de 2 pana la 3 ori mai mare decat in cazul conducatorilor auto mai experimentati. Novicii intr-ale condusului sunt expusi acestui risc, ci si cei aflati in masina cu ei sau alti participanti la trafic. De aceea, Bruxelles-ul cere tarilor membre sa ia masuri ferme pentru a reduce numarul accidentelor.

Situatia din Romania
Desi numarul accidentelor s-a redus accentuat, Romania are in continuare, la nivelul UE, cea mai mare rata a accidentelor rutiere fatale, foarte multe dintre ele fiind cauzate de soferi incepatori. Autoritatile au luat in ultimii ani o serie de masuri si au pus anumite conditii soferilor incepatori. De exemplu, conducatorii auto care au mai putin de un an vechime la volan trebuie sa circule, in afara localitatilor, cu o viteza mai mica cu 20 de km pe ora fata de cea maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Iata limitele de viteza pentru soferii incepatori:
• pe autostrazi: 110 km pe ora;
• pe drumurile expres sau pe cele nationale europene: 80 km pe ora;
• pe celelalte categorii de drumuri: 70 km pe ora.

Restul normelor in vigoare, referitoare la soferii incepatori, se pot deduce rezolvand chestionare auto drpciv pe site-urile de profil.

De ce sunt soferii incepatori mai expusi riscurilor
Condusul necesita multa practica inainte ca soferul sa ajunga la nivelul de expert. Daca manevrele mecanice de condus se invata rapid, pentru viteza de reactie si deciziile ce trebuie luate in fractiuni de secunda, e nevoie de ani de experienta. Studiul european arata ca soferii incepatori, mai ales barbatii tineri, au tendinta de a-si supraestima capacitatile la volan si de a subestima complexitatea situatiilor aparute in trafic. In plus, sunt mai tentati sa apese pedala de acceleratie si sa aiba viteza excesiva. Un alt factor este acela ca, tinand cont de varsta, incepatorii circula mult noaptea (vin de la distractie si sunt obositi) si uneori conduc sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise si, in foarte multe cazuri, nu iau in serios rolul centurii de siguranta. In plus, multi incepatori au masini vechi, care nu sunt dotate cu sisteme moderne de siguranta. Ori, dimpotriva, au masini prea performante, pe care, la un moment dat, nu mai stiu sa le stapaneasca, fiind neexperimentati.

Ce e de facut
Educatia rutiera trebuie sa inceapa inca din scoala. In Romania inca nu se pune accent suficient pe educatia rutiera. Psihologii citati de Chestionare-Az.ro au ajuns la concluzia ca, desi sunt incepatori, proaspetii soferi sunt pe sosea de mai multa vreme, cu parintii in masina de exemplu, iar atitudinea la volan, de peste ani, se formeaza inca din copilarie. Mai tarziu, cand tanarul urmeaza cursurile unei scoli de soferi, e nevoie de educatie rutiera la un alt nivel. In scolile de soferi se insista prea putin pe partea de siguranta rutiera, afirma specialistii europeni. Comisia Europeana recomanda tuturor statelor membre intensificarea campaniilor de educatie rutiera si de constientizare a pericolelor pe care le reprezinta anumite tipuri de comportament la volan.


 
 
Citește și:
› Ce trebuie sa verifici atunci cand inchiriezi o masina? ...27/04/2021
› Iata de ce sa achizitionezi o baterie auto Varta pentru masina ta ...01/07/2020
› Ce probleme poti detecta cu un tester auto? ...23/04/2020
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2021 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005 - 2021 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.