Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Mașină defectă - cinci martori de bord care te trimit de urgență în service

Mașină defectă - cinci martori de bord care te trimit de urgență în service

Publicat în data de: 18 Septembrie 2018
Categorii: Stiri, Advertorial.
 

Toate autoturismele moderne sunt prevăzute cu martori de bord, respectiv cu lumini și semne care se aprind în bordul mașinii de îndată ce computerul de bord sesizează o problemă la vreuna dintre componentele auto.foto-masina defecta - cinci martori de bord care te trimit de urgenta in service
Dacă în bord s-a aprins un martor de culoare verde, nu e cazul să te impacientezi, pentru că verdele indică o simplă informare, prin urmare nu este vorba de vreo problemă. Martorii de bord de culoare verde pe care i-ai putea sesiza în bordul mașinii tale sunt cei care privesc sistemul de iluminare, adică semnalizarea care este în funcțiune, luminile de ceață, faza scurtă pornită, cruise control (adică pilotul automat, care va menține viteza de croazieră la nivelul ales de tine) sau Automatic Shift Lock (adică informarea că va trebui să apeși pedala de frână pentru a băga mașina în viteză).

Dacă martorul care s-a aprins în bord este galben sau portocaliu, înseamnă că mașina ta a sesizat o defecțiune care va trebui investigată cu prima ocazie. Martorul Check Engine indică o problemă la motor, martorul de EPC (Electronic Power Control) semnalează o posibilă defecțiune la sistemul de accelerație al mașinii iar dacă mașina pe care o conduci are o motorizare diesel e posibil ca bujiile să se supraîncălzească, moment în care se va aprinde martorul de bord care simbolizează o bujie incandescentă.

Dacă, însă, martorul pe care îl observi aprins în bord are culoarea roșie, este necesar să tragi pe dreapta în cel mai scurt timp posibil și să încerci să remediezi urgent problema, pentru a putea continua drumul în siguranță și a nu pune motorul în pericol. Iată cu ce probleme te-ai putea confrunta la un drum cu mașina ta.

Probleme la sistemul de frânare

Sistemul de frânare și buna lui funcționare sunt esențiale pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Așadar, atunci când observi că s-a aprins în bord martorul care anunță probleme la sistemul de frânare, e bine să nu mai continui drumul până nu remediezi situația apărută. Motivele pot fi multiple, de la o defecțiune a pedalei de frână, până la nivelul scăzut al uleiului sau maneta de frână pe care ai uitat să o cobori, atunci când ai plecat de pe loc.

Probleme de răcire a motorului

Dacă observi acest martor în bord, e semn clar că există o problemă la sistemul de răcire a motorului, adică motorul s-a supraîncălzit. Este foarte posibil ca situația să apară din cauza faptului că mașina ta pierde lichid de răcire. Pornește sistemul de încălzire al mașinii la maximum, pentru că asta va ajuta la recircularea aerului fierbinte și redirecționarea lui, astfel încât motorul va reuși să se răcorească mai ușor. Dacă martorul de bord nu dispare, trage pe dreapta. După câteva secunde, problema ar trebui să se remedieze, iar dacă nu este așa, oprește motorul și nu îl mai porni până nu remediezi problema, cu ajutorul unui specialist auto.

Probleme la uleiul de motor

Există mai multe situații în care acest martor de bord se poate aprinde, precum o temperatură prea ridicată, un nivel scăzut al uleiului sau o presiune prea scăzută a acestuia. E necesar să oprești cât mai curând motorul mașinii și să ceri ajutor de specialitate, pentru că problema poate fi una foarte serioasă iar dacă vei continua călătoria este posibil să fii nevoit să faci reparații foarte costisitoare.

Probleme la airbag-urile mașinii

La majoritatea mașinilor, acest martor de bord are culoarea roșie, tocmai pentru că problema la un airbag din habitaclul mașinii tale este una foarte serioasă, iar în cazul unui impact este posibil ca acesta să nu se declanșeze. În cazul mașinilor din grupul VAG, adică Volkswagen, Skoda, Seat sau Audi, acesta are culoarea galbenă, însă nu trebuie să-l ignori. O altă problemă care ar putea apărea este ca unul dintre airbag-uri să se declanșeze fără motiv chiar în momentul deplasării, ceea ce ar putea să sperie foarte tare șoferul și astfel să se producă un accident.

Probleme la bateria mașinii

În mod normal, acest martor de bord ar trebui să se aprindă ori de câte ori pornești motorul, dar să dispară la câteva secunde după aceea. Dacă nu se întâmplă astfel, este clar vorba de o defecțiune la bateria mașinii tale, care fie nu se încarcă așa cum ar trebui, fie alternatorul sau vreunul dintre cablurile de legătură nu funcționează așa cum ar trebui.

În cazul în care te confrunți cu una dintre problemele de mai sus sau cu oricare altă defecțiune tehnică și ai nevoie de componente auto pentru Volkswagen, Audi, Fiat, Ford, Dacia, sau de piese auto Opel la preț avantajos, comandă-le online și bucură-te cât mai curând de mașina ta!

 
 
Citește și:
› Ce trebuie sa verifici atunci cand inchiriezi o masina? ...27/04/2021
› Iata de ce sa achizitionezi o baterie auto Varta pentru masina ta ...01/07/2020
› Ce probleme poti detecta cu un tester auto? ...23/04/2020
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2021 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005 - 2021 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.