Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Ce înseamnă EGR, ABS, ESP, ECU, GPS, Lambda?

Ce înseamnă EGR, ABS, ESP, ECU, GPS, Lambda?

Publicat în data de: 28 Septembrie 2018
Categorii: Stiri, Advertorial.
 

Ar trebui să fim foarte pasionați de domeniul auto sau să ne desfășurăm activitatea în jurul acestei arii ca să cunoaștem toate numele pieselor necesare unei mașini pentru ca aceasta să se poată deplasa.foto-ce inseamna egr abs esp ecu gps lambda?
De foarte multe ori, unele denumiri ne sunt necunoscute, dar este perfect normal să nu fim familiarizați cu toți termenii din domeniul auto. Ne-am gândit că ți-ar fi de ajutor să afli de unde provin și la ce sunt necesare anumite piese sau sisteme cu ale căror denumiri te-ai putea întâlni când apare o defecțiune chiar la mașina pe care o conduci. Iată care sunt cele mai comune denumiri din domeniul auto.

Valva EGR

Numele valvei provine din limba engleză și este acronimul de la Exhaust Gas Recirculation. Mai exact, valva EGR are scopul de a „ citi” amestecul de gaze emanant de un motor în mișcare și de a reintroduce în camera de ardere o parte din aceste gaze. Pentru mediul înconjurător, invenția valvei EGR a fost una foarte bună, pentru că aceasta stopează multe din noxele produse la arderea combustibilului să ajungă în aer. Atunci când ajunge să se strice, valva EGR transmite informații eronate motorului, care ajunge să consume mai mult decât o făcea în mod normal.

ABS

Denumirea de ABS vine tot din limba engleză și este acronimul de la Antilock Brake System. În traducere, acest termen înseamnă un sistem de frânare anti-blocare. Atunci când o mașină se află în mișcare, iar frâna acesteia este acționată puternic, există riscul ca roțile să alunece, în loc să frâneze autoturismul, mai ales dacă șoseaua este acoperită cu apă sau gheață. De aceea, a fost creat sistemul ABS, care stopează mișcarea roților în mod sacadat, ca și cum ar fi avut loc mai multe frânări succesive. Astfel, mașina reușește să se oprească în siguranță, iar șoferul mai are câteva clipe răgaz să schimbe direcția, pentru evitarea unui impact.

ESP

Tot la frânarea mașinii în siguranță ajută și ESP-ul, care mai este cunoscut și sub denumirea de DSC. Cele două acronime provin tot din limba engleză și înseamnă Electronic Stability Program, respectiv Dynamic Stability Control. În cazul unei frânări care destabilizează mașina, acest lucru este imediat sesizat de computerul de bord, care transmite imediat roții sau roților care ar trebui să frâneze pentru restabilirea echilibrului un impuls. Cu alte cuvinte, riscul ca mașina să intre în derapaj este minim, atunci când ESP-ul funcționează așa cum ar trebui.

ECU

Computerul de bord al mașinii mai poartă denumirea de ECU, adică Electronic Unit sau Electronic Control Computer. Autoturismele care au injecție electronică au nevoie de un calculator care să calculeze fluxul de carburant care ajunge prin injectoare la motor. Mașinile noi se mai bucură de un rol al ECU, și anume de funcția de siguranță a întreg sistemului electronic al mașinii.

GPS

Acronimul GPS, care provine din termenul englezesc Global Positioning System, a apărut la începutul anilor `80, dar a început să fie montat și pe mașini, direct din fabrică, abia la începutul anilor 2000. Sistemul se conectează la satelit și poate identifica poziția exactă a mașinii. Acest lucru nu numai că poate ajuta șoferul să își găsească imediat autoturismul, în cazul în care acesta este furat, dar îi poate face și călătoriile mult mai ușoare. Practic, el nu mai are nevoie de telefon sau aplicații cu hărți pentru a obține cea mai bună rută până la destinația aleasă, pentru că poate face asta direct din bordul mașinii sale.

Lambda

Sonda Lambda este un senzor cu ajutorul căruia este măsurată cantitatea de oxigen care părăsește țeava de eșapament a mașinii, putând fi calculate arderile din interiorul motorului. Compania Bosch a inventat această sondă în anul 1976, iar componenta auto a preluat acest nume, deși o poți găsi de cumpărat și de la alți producători de piese auto.

Acestea, dar și multe alte piese auto originale de Volkswagen, Audi, Opel, Skoda, Dacia, BMW sau orice altă marcă de autoturisme conduci sunt la doar un click distanță. Bucură-te de drumuri bune, dar mai ales în siguranță!

 
 
Citește și:
› Ce trebuie sa verifici atunci cand inchiriezi o masina? ...27/04/2021
› Iata de ce sa achizitionezi o baterie auto Varta pentru masina ta ...01/07/2020
› Ce probleme poti detecta cu un tester auto? ...23/04/2020
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2021 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005 - 2021 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.