Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Vinzi sau cumperi o mașină second hand? Câteva sfaturi ...

Vinzi sau cumperi o mașină second hand? Câteva sfaturi ...

Publicat în data de: 30 Mai 2018
Categorii: Stiri, Advertorial.
 

Punctele de maxim interes pentru un cumpărător sau proprietar de mașină, indiferent că la un moment dat te vei afla în papucii cumpărătorului sau vânzătorului.foto-vinzi sau cumperi o masina second hand? cateva sfaturi
 ›Galerie foto:
foto-vinzi sau cumperi o masina second hand? cateva sfaturi foto-vinzi sau cumperi o masina second hand? cateva sfaturi foto-vinzi sau cumperi o masina second hand? cateva sfaturi
În România numărul mașinilor a crescut cu aproape 10% în ultimul an. Pe teritoriul țării noastre circulă peste 7,6 milioane de autovehicule. Așa că nu ar fi de mirare ca la un moment dat să vă găsiți în postura fie de cumpărător, fie de vânzător al unei mașini second-hand.

Când cumperi o mașină second hand:

Dacă ești la prima achiziție e posibil ca entuziasmul și nerăbdarea de a conduce mașina mult dorită să te ”orbească”, lucru pe care îl vei regreta mai târziu! Așa că nu te grăbi și nu te baza doar pe aspectul mașinii! Ia-ți timpul necesar și uită-te la tot, de la vopsea până la anvelope, centuri de siguranță și faruri.

Asigură-te că parcurgi următorul minim de verificări:
kilometrajul. Media acoperită este de aproximativ 15.000 de km pe an astfel încât, dacă cifra kilometrajului din bord este substanțial mărită sau în cazul în care este cu mult sub această medie, întreabă de ce. Dacă răspunsul nu pare sincer și nu te mulțumește, ai tot dreptul să fii suspicios. Kilometrajele ”umblate” nu mai sunt de mult o noutate. De asemenea, poți verifica ultimul service pentru kilometraj pentru a vedea dacă acest lucru este în conformitate cu cifra afișată.
starea generală. Uită-te cu atenție peste starea generală a mașinii, de sus în jos, pentru a căuta zgârieturi,deformări, îndoituri și urme de rugină.
reparațiile. Verifică dacă există semne de reparații proaste, cum ar fi spațiile mărite între panourile caroseriei .
uleiul. Verifică uleiul ridicând joja pentru a vedea dacă nivelul este optim.
motorul. Verifică motorul pentru a vedea dacă se găsesc semne de scurgere de ulei sau apă, precum și pentru a analiza părțile din jur și privește sub autovehicul pentru a identifica orice semne de scurgeri. De asemenea, dacă vezi că motorul e prea curat, fără praf, este foarte posibil să fi fost spălat recent, tocmai pentru a ascunde urmele de scurgeri.
radioul. Aruncă un ochi inclusiv peste toate celelalte gadget-uri pentru a te asigura că funcționează.
luminile. Verifică funcționarea tuturor butoanelor și vezi și dacă geamurile se deschid și închid cu ușurință.
anvelopele. Analizează integritatea lor și gradul de uzură. Uzura să nu fie mai pronunțată spre exteriorul sau interiorul anvelopei.
Este o mașină sigură? Daca vizual este totul în regulă, următorul pas este să faci un test drive pentru a vedea dacă mașina se conduce în condiții de siguranță. Fii atent la cum se simte mașina la frânări, viraje, accelerări și drum denivelat. În tot acest timp, ascultă pentru a descoperi eventualele sunete ciudate, scârțâituri, trăncăneli, pocnituri etc.. Dacă acestea își fac simțită prezența, cere explicații proprietarului.

Cand vinzi o masina second hand:
- Asigură-te că mașina ta arata cât mai bine! Fă-ți timp să îi cureți interiorul și să-l păstrezi cât mai curat pe tot parcursul încercării de a o vinde . Și dacă nu ai timp sau înclinație să faci singur acest lucru, angajează un detailer de mașini pentru a-ți oferi o mașină curată în interior și în afară. Ca și la vânzarea unei case, prezentarea este totul și te va ajuta să obții niște bani în plus pentru mașina ta.
- Acordă atenția cuvenită prețurilor. Asigură-te că ești realist cu privire la prețul pe care l-ai pus pe mașina ta. Fă niște cercetări pe site-urile de vânzări de automobile pentru a evalua piața - o mașină care costă prea mult va elimina potențialii cumpărători. Dar dacă totuși îți estimezi mașina deasupra pieței, asigură-te că explici clientului de ce; e posibil să o vinzi cu opțiuni care nu erau standard? Listează toate extra-urile pe care le are mașina pentru a te asigura că nu sunt trecute cu vederea de către potențialii cumpărători.
- Alege inspirat locul unde îți faci publicitate. Acest lucru este cu adevărat important. Evident, publicitatea online în aceste zile este destul de ieftină și ușor de făcut, dar trebuie să fii atent. Indiferent de locul în care alegi să iți pui anunțul, ai grijă cu privire la detaliile pe care le afișezi și, cu siguranță, nu include adresa ta de domiciliu. Acestea fiind spuse, după cum se menționează în punctul numărul doi, fă lista cu toate plusurile pe care le are mașina ta și fii cinstit!
- Asigură ultimele reparații de dinaintea vânzării. Asigură-te că ai avut recent făcut service-ul mașinii tale și că orice defecțiuni minore au fost reparate înainte de a-ți afișa mașina către vânzare. Dacă nu, asigură-te că informezi potențialii cumpărători cu privire la defecțiunile pe care le are mașina și pe care nu ești pregătit să le remediezi - probabil că va trebui să mai lași din preț.
- Pune la punct documentele. Pregătește manualul mașinii, registrul de bord și înregistrările de service, pentru a fi verificate de cumpărător. Dacă ai cheltuit bani pe anvelope noi sau pe orice alte piese și accesorii, nu uita să păstrezi și să prezinți toate chitanțele.
- Testul pe drum. Asigură-te că vezi permisul de conducere al potențialului cumpărător înainte de a-l lăsa să se urce la volanul mașinii. Și niciodată nu-l lăsa să o conducă fără tine în mașină. Merită să verifici la compania ta de asigurări să vezi dacă un potențial cumpărător este acoperit în cazul în care ați avea un accident în timpul testării.
- Negocierea. Fixează-ți un preț minim pe care dorești să îl primești pe mașină. Vânzarea unei mașini are potențialul de a deveni cea mai dificilă negociere a întregii tale vieți, așa că fii pregătit! Adaugă în anunț o sumă nu prea mare peste prețul minim dorit (suma de negociere) dar asigură-te că rămâi la prețul minim pe care nu îl vei depăși. Odată ce ai ajuns la el, spune pur și simplu cumpărătorului că acesta este prețul final și poate să o cumpere sau nu. Fii ferm în acest punct ... Amintește-ți: este mașina ta, deci nu accepta mai puțin decât valoarea ei!
- Vânzarea. După ce ați convenit asupra unui preț și cumpărătorul s-a angajat să cumpere mașina de la tine, atunci semnați contractul de vânzare - cumpărare și nu uita să păstrezi o copie semnată pentru tine. Niciodată nu înmâna cheile de la mașină și actele până când nu ai fost plătit în întregime.

Acum, că am trecut cam prin toate punctele de maxim interes pentru un cumpărător sau proprietar de mașină, indiferent că la un moment dat te vei afla în papucii cumpărătorului sau vânzătorului, vei fi pregătit și stăpân pe situație!

 
 
Citește și:
› Ce înseamnă EGR, ABS, ESP, ECU, GPS, Lambda? ...28/09/2018
› Mașină defectă - cinci martori de bord care te trimit de urgență ...18/09/2018
› 5 semne care îți spun că trebuie să schimbi plăcuțele de frână ...18/09/2018
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2017 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005-2018 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.