Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți UNTRR propune Guvernului soluții pentru restabilirea normalității privind taxa auto

UNTRR propune Guvernului soluții pentru restabilirea normalității privind taxa auto

Publicat în data de: 09 Ianuarie 2013
Categorii: Legislatie, Stiri, Taxa-auto.
 

UNTRR vrea restabilirea normalității privind taxa auto printr-o construcție durabilă și suportabilă a acestui gen de taxă care are ca scop penalizarea poluatorilor și stimularea celor care achiziționează autovehiculele mai ecologice.foto-untrr propune guvernului solutii pentru restabilirea normalitatii privind taxa auto
UNTRR (Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România) PROPUNE GUVERNULUI soluții viabile economic care să contribuie la atingerea obiectivelor declarate, respectiv PROTECȚIA MEDIULUI ȘI ASIGURAREA DE VENITURI CERTE LA BUGETUL DE STAT:

- aplicarea modelului german prin stabilirea unei taxe anuale, suportată de proprietarii de autovehicule corelată cu puterea de cumpărare din România care să țină cont de clasa de poluare (non-euro, E1, E2, ...E6, Electric), tip de motorizare (benzină, diesel, electric), capacitate cilindrică - renunțarea la taxa auto și diferențierea impozitului anual perceput pentru proprietarii de autovehicule funcție de normele de poluare, capacitate cilindrică/emisii de CO2, motorizare.

- stimularea de achiziție a autovehiculelor noi prin reducerea valorii rovinietei pentru vehiculele Euro 6 cu 50%, Euro 5 cu 40%, pentru Euro 4 cu 30%, pentru Euro 3 cu 20%, pentru Euro 2 cu 10%.

Menționăm că în 2011 din taxa de poluare auto s-au încasat 365 milioane lei iar în 2012 estimarea este că încasările au fost mai mici cu 25-30%, adică 260-270 milioane lei.

În acest context, propunerea UNTRR este să se renunțe la taxa auto, iar impozitul anual să rămână neschimbat la Euro 5 și în timp să fie diferențiat pentru celelalte categorii 10% la Euro 4, 15-20% la Euro3, 30-50% la Euro 2, 50-100% la Euro 1, 100-200% la Non Euro.

Având în vedere faptul că astfel de măsuri vor fi aplicate pe un parc de cca 5 milioane de autoturisme (din care aproape 1 milion au peste 14 ani) și 111.000 autovehicule comerciale de transport mărfuri peste 3,5t și 23.000 autovehicule transport persoane peste 1+8 locuri, aducând substanțiale venituri anuale către Buget UNTRR propune majorarea primei de casare, instituită prin “programul rabla”, la echivalentul a 1500 de Euro pentru a stimula în mod eficient înnoirea parcului auto din România.

UNTRR propune instituirea unei prime de casare similare pentru autovehiculele comerciale de transport persoane și pentru autovehiculele comerciale de transport marfă, având în vedere că aceste autovehicule sunt mijloace de producție.

Ce este de preferat plata unei sume anuale de câțiva zeci de lei în plus sau plata unei sume de 2200 lei pentru un Logan benzină 1,2 l Euro 3 din 2005? Metoda taxării anuale asigură De exemplu, pentru un Logan diesel cu o capacitate cilindrică de 1461 cmc, EURO3 (an fabricație 2005) taxa de înmatriculare este de 7305 RON; pentru un autovehicul diesel cu capacitate cilindrică de 1896 cmc EURO3 (an fabricație 2003) taxa de înmatriculare este de 9630 RON.

Menținerea unei taxe unice la înmatriculare va aduce haos în evidențele proprietarilor de autovehicule, tranzacțiile se vor realiza, autovehiculele se vor vinde și cumpăra, dar fără să mai fie declarate oficial, tocmai pentru evitarea taxării cu mii de lei bune, de multe ori sumele percepute ca taxă ajungând să depășească 50% din valoarea autovehiculului, pentru cele înmatriculate înainte de 2007!

De asemenea trebuie avut în vedere ca o taxare unică nu este sustenabilă ecologic pe termen lung. Un autovehicul înmatriculat în 2007 în România și taxat pentru norma Euro 3, (atunci una dintre cele mai puțin poluante), după standardul din 2012, nu mai este printre cele mai ecologice, dar va polua multă vreme, fără să mai plătească nimic!!!

Plata anuală asigură o diferențiere progresivă funcție de cele mai ecologice norme de poluare pe termen lung, fără să genereze niște eforturi financiare uriașe utilizatorilor și implicit fără să mai genereze căutarea unor soluții care duc la pierderea completă a oricărei taxe de către statul Român (înmatriculări în țări vecine sau alte soluții locale).

Reducerea tarifului de utilizare a infrastructurii funcție de nivelul de poluare, aduce o veritabilă contribuție în sensul taxei de mediu - vehiculele poluează proporțional cu utilizarea.

Propunerea UNTRR este absolut rezonabilă și conduce la restabilirea normalității!

Astfel, având în vedere că autovehiculele care intră acum în piață vor polua multă vreme de acum încolo, trebuie avută în vedere o construcție durabilă și suportabilă a acestui gen de taxă care are ca scop penalizarea poluatorilor și stimularea celor care achiziționează autovehiculele cele mai ecologice.

 
 
Citește și:
› Folosești Waze?! Poți rămâne fără permis! ...06/10/2019
› Amenzile de circuție se pot plăti la jumătate în 15 zile ...25/08/2018
› INTERZISE: Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmat ...22/08/2018
› Guvernul pregătește o nouă taxă auto sub formă de impozit ...17/12/2017
› Guvernul lucrează la o nouă taxă auto pe poluare ...25/10/2017
› Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe ...25/02/2017
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2019 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005-2019 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.