Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Sfaturi esentiale pentru soferii incepatori - condusul pe autostrada pe timp de ploaie

Sfaturi esentiale pentru soferii incepatori - condusul pe autostrada pe timp de ploaie

Publicat în data de: 20 Decembrie 2016
Categorii: Siguranta, Stiri, Advertorial.
 

Perioada de pregatire pentru obtinerea permisului de conducere este mult prea scurta pentru a putea aborda toate situatiile potential solicitante si chiar periculoase pe care un sofer le poate intalni in trafic.foto-sfaturi esentiale pentru soferii incepatori - condusul pe autostrada pe timp de ploaie

Oricate teste auto 2017 ar rezolva un viitor sofer, acestea ii pot oferii doar notiuni de baza si elemente de legislatie gandite pentru desfasurarea traficului in siguranta. Neprevazutul, precum o furtuna pe autostrada, poate surprinde soferul incepator oricand de aceea este important ca acestia sa fie intotdeauna bine pregatiti si informati pentru astfel de situatii speciale.


Unele dintre sfaturile esentiale de care trebuie sa tina cont orice sofer incepator sunt general valabile, indiferent de conditiile meteorologice si de drum. Un sofer care abia a obtinut carnetul nu trebuie sa plece niciodata la primul drum lung fara un sofer experimentat in dreapta sa. In mod ideal, aceasta prima plecare la drum, pe autostrada, trebuie planificata astfel incat sa vina dupa cateva luni de condus frecvent in oras. Principalele pericole ale drumului lung sunt viteza, oboseala si vremea iar in timp ce primele doua pot fi controlate, capriciile vremii nu pot fi intotdeauna prevazute.


In cazul in care un sofer incepator este surprins de o furtuna puternica pe autostrada, este de maxima importanta ca acesta sa tina cont de urmatoarele:


1. Viteza maxima permisa pe autostrada scade atunci cand carosabilul este ud. Acesta este primul si cel mai important sfat pentru un sofer fara experienta. In general, marcajele de pe autostrada afiseaza clar ambele limite de viteza permise iar viteza maxima admisa pe timp de ploaie sau ninsoare este de 80 km/h. Aceasta este viteza maxima la care se considera ca se pot executa manevre esentiale pe carosabilul ud. Inainte de orice drum lung este extrem de important ca soferii incepator sa isi improspateze cunostintele de legislatie rutiera pe site-uri de specialitate precum i-drpciv.ro. Spre exemplu, o informatie utila cu care nu multi soferi sunt la actualitate este faptul ca viteza maxima permisa pe autostrada (pe carosabil uscat) pentru soferii cu mai putin de un an de experienta este 110 km/h si nu cea afisata.


2. Uneori acvaplanarea nu poate fi evitata, este importa ca soferul sa stie cum sa gestioneze situatia. Acvaplanarea este un fenomen extrem de periculos si unul dintre principalele motive pentru care viteza maxima admisa pe timp de ploaie este mult redusa. Acvaplanarea este fenomenul care apare atunci cand, din cauza vitezei excesive, roata masinii „pluteste” sau „acvaplaneaza” pe apa in loc sa o desparta pentru a face contact cu carosabilul de dedesubt. In momentul in care acest fenomen are loc, soferul pierde controlul rotilor afectate. Cea mai buna reactie este eliberarea acceleratiei fara incercari de contra virare sau franari bruste. Daca este gestionata corect, o astfel de situatie se rezolva de la sine. Ideal este ca aceasta situatie sa fie complet evitata, iar cel mai bun mod de a evita acvaplanarea este respectarea limitei reduse de viteza.


3. In anumite zone ale tarii, viiturile sunt un risc real. Este intotdeauna recomandat ca inainte de a pleca la drum lung in sezonul ploios sa se verifice stirile locale si conditiile de drum. Unele zone ale tarii sunt predispuse la inundatii care blocheaza autostrazile sau pot chiar avaria masinile surprinse de viitura. Cea mai buna solutie pentru a evita aceste situatii este regandirea traseului pentru a evita zonele cu probleme. Daca aceste zone nu pot fi evitate, se recomanda parcurgerea traseului cu maximul de atentie si la o viteza care permite oprirea in siguranta si evitarea zonelor cu probleme.


4. Daca un sofer cu experienta nu poate insoti soferul incepator, este adesea cel mai bine ca drumul sa fie reprogramat. Soferii incepatori pot avea senzatia ca stapanesc deja destul de bine volanul atunci cand circula prin oras, insa la drum lung vor descoperii ca fie nu au rezistenta, fie se intalnesc cu factori neprevazuti pe care nu sunt pregatiti sa ii gestioneze asa cum ar face-o un sofer cu experienta. Este recomandat ca pentru primele cateva drumuri lungi in afara orasului soferul incepator sa aiba intotdeauna un sofer experimentat in dreapta care poate prelua volanul in situatii dificile, precum deteriorarea brusca a vremii cu scaderea vizibilitatii si problemele ridicate de carosabilul ud.


5. Daca ploaia este puternica si vizibilitatea scade, cea mai buna solutie este oprirea. Conditiile de furtuna cu ploaie in rafale si vizibilitate scazuta fac masina dificil de stapanit chiar si de catre soferii cu experienta. Pentru un sofer incepator, combinatia dintre lipsa de vizibilitate si aderenta scazuta poate avea consecinte tragice, de aceea cel mai bun sfat pentru aceasta situatie este ca, atunci cand este posibil, masina sa fie oprita pentru a astepta o imbunatatire a conditiilor de drum. De multe ori furtunile puternice nu dureaza mai mult de cateva zeci de minute iar o intarziere este intotdeauna preferabila unei situatii care rezulta in avarierea masinii sau ranirea soferului si a pasagerilor. 
 
Citește și:
› Renault lansează un nou proiect de siguranță rutieră: CovOrașul M ...07/05/2018
› Cum să te pregătești pentru eventualele accidente din trafic ...31/01/2018
› Euro NCAP: Volvo XC60 este cea mai sigură mașină a anului 2017 ...11/01/2018
› Cum sa alegeți piesele potrivite pentru Opelul dumneavoastră ...07/06/2018
› De unde achiziționăm piese de calitate pentru Cielo ...07/06/2018
› Vinzi sau cumperi o mașină second hand? Câteva sfaturi ... ...30/05/2018
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2017 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005-2018 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.