Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Programul Rabla 2013 - Ghid de informații utile

Programul Rabla 2013 - Ghid de informații utile

Publicat în data de: 16 Aprilie 2013
Categorii: Programul-Rabla, Stiri.
 

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a publicat proiectul de Ordin referitor la Programul Rabla 2013, oferind publicului toate informațiile necesare pentru achiziția unei mașini noi prin casarea unui vehicul mai vechi de 10 ani.foto-programul rabla 2013 - ghid de informatii utile
1. CE ESTE PROGRAMUL „RABLA”?
Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto, cunoscut în special sub numele de Rabla, este un program guvernamental, susținut din fonduri alocate de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, în vederea eliminării din trafic a autovehiculelor vechi și înlocuirii acestora cu altele noi, mai puțin poluante.

2. CUM FUNCȚIONEAZA PROGRAMUL RABLA?
Modul de funcționare a programului constă în acordarea unei reduceri la achiziția unui autovehicul nou, în cazul în care cumpărătorul face dovada că a casat mașina veche. Diferența dintre prețul mașinii noi și prima de casare obținuta de la stat se achita din surse proprii, prin credit bancar sau printr-un contract de leasing financiar.

3. CUI SE ADRESEAZA PROGRAMUL „RABLA”?
Programul se adresează persoanelor fizice și juridice care dețin autovehicule mai vechi de 10 ani. În același timp, programul se adresează și unităților administrativ-teritoriale, instituțiilor publice sau institutelor de cercetare-dezvoltare înființate ca instituții publice, care dețin autovehicule mai vechi de 5 ani.

4. DE CE TREBUIAU SCHIMBATE REGULILE DE FUNCTIONARE A VECHIULUI PROGRAM?
Schimbările produse au în vedere eficientizarea programului. Un obiectiv important constă în eliminarea problemelor de funcționare a programului din trecut. Anul trecut, prin cumulul de tichete, s-a creat o întreagă piață neagră a acestor tichete, iar mulți cetățeni au avut de suferit.

5. CE SCHIMBĂRI SURVIN ÎN PROGRAMUL RABLA 2013?
Pentru cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, față de 3 tichete câte se foloseau în trecut. Însă, valoarea noului tichet este de 6500 de lei, față de 3800 lei cat a fost acordat anul trecut. Un alt element de noutate a programului se referă la perioada în care poate fi utilizat tichetul primit. În termen de 45 de zile cei care doresc să-și achiziționeze un autovehicul și dețin un tichet valoric, îl pot depune la dealer. Pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a decis ca termenul în care proprietarul unui autovehicul obține certificatele de distrugere, de radiere și tichetul sa fie de maxim 10 zile. Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare județ, ci va ține cont de numărul mașinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto județene (v. punctul 9).Lista colectorilor validați AFM va cuprinde o rubrică special dedicată numărului de tichete repartizate, respectiv distribuite (v. punctul 9). Se vor acorda și facilități suplimentare pentru persoanele care doresc să achiziționeze prin programul Rabla autovehicule cât mai prietenoase cu mediul (v. punctul 12).

6. CÂTE VOUCHERE VOR FI ELIBERATE DE CATRE AUTORITĂȚILE COMPETENȚE?
Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice va emite, prin intermediul Administrației Fondului de Mediu, 20.000 de tichete pentru Programul Rabla 2013, dintre care 17.000 pentru persoane fizice și juridice și 3.000 de tichete pentru instituțiile publice.

7. DE CÂND SE VOR PUTEA OBȚINE CONCRET VOUCHERELE PENTRU PROGRAMUL RABLA 2013?
După aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto National, se va desfășura sesiunea de depunere și validare a dosarelor colectorilor și dealer-ilor, în conformitate cu termenele stabilite. După finalizarea acestor proceduri, tichetele vor fi distribuite efectiv.

8. CINE VA DISTRIBUI VOUCHERELE?
Ca și în anii trecuți colectorii vor fi cei care vor elibera voucherele către persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice și a instituțiilor publice, dosarele se vor depune la AFM.Colectorii care se înscriu în acest program vor fi validați de AFM și vor fi încheiate protocoale cu aceștia. Dosarul de validare al colectorului trebuie să cuprindă și cazierul judiciar al societății.

9. CUM VOR FI ÎMPĂRȚITE VOUCHERELE DE CĂTRE AUTORITĂȚILE COMPETENTE LA
NIVELUL ȚĂRII?

Repartizarea nu va fi egală pe fiecare județ, ci va ține cont de numărul mașinilor mai vechi de 10 ani din parcul auto județean. Repartizarea tichetelor valorice pe colectorii validați situați în același județ va fi făcuta în mod egal. Pentru prima dată de la lansarea acestui program, lista colectorilor validați AFM va cuprinde o rubrică special dedicată numărului de tichete repartizate, precum și a numărului de tichete distribuite efectiv. Lista se va publica pe pagina de internet a AFM

10. CE VALOARE ARE VOUCHERUL ACORDAT ÎN CADRUL PROGRAMULUI RABLA 2013?
Tichetul este de 1.500 euro (6.500 lei), față de 3800 lei cât a fost acordat anul trecut.

11. POT FI FOLOSITE MAI MULTE VOUCHERE DE CĂTRE O SINGURĂ PERSOANĂ/ENTITATE ÎN VEDEREA ACHIZIȚIONĂRII UNUI AUTOVEHICUL?
Pentru achiziționarea unui autovehicul nou în cadrul programului Rabla 2013 se va folosi un singur voucher. Însă tichetele vor fi transferabile pentru că analizele au arătat că, dacă nu ar exista transferabilitatea tichetelor Rabla, ar rezulta un blocaj pe piață în ceea ce privește înnoirea parcului auto; există județe cu potențial mai mic de achiziție de mașini noi, dar cu multe mașini vechi, precum și județe cu potențial de achiziție de mașini noi mare și în creștere.

12. ÎN CAZUL ACHIZIȚIONĂRII UNUI AUTOVEHICUL ELECTRIC, CARE BENEFICIAZĂ DE ECO-TICHETUL DE 2.500 DE EURO, SE POATE FOLOSI ȘI VOUCHERUL PRIMIT ÎN CADRUL PROGRAMULUI „RABLA” 2013?
Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibilă în cazul achiziționării unui autovehicul electric. Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, MMSC oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:
- achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
- achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de
CO2 mai mică de 100 g/km;
- achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
La achiziționarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

13. ÎN CÂTE ETAPE SE VA DESFĂȘURA PROGRAMUL „RABLA” 2013?
Programul se va desfășura într-o singură etapă, iar termenul limită în care vor fi acceptate tichetele și se va finaliza sesiunea de anul acesta a programului este 20 noiembrie 2013.

14. SE VA PLĂTI TIMBRUL DE MEDIU ÎN CADRUL ACHIZIȚIONARII UNEI MAȘINI PRIN PROGRAMUL „RABLA” 2013?
Timbrul de mediu se achita conform legislației în vigoare, însă având în vedere că prin programul „Rabla” se vor achiziționa mașini noi, valoarea acestuia va fi foarte mică. Pentru mașinile hibride, electrice și cu norma de poluare Euro 6 nu se plătește timbrul de mediu.

Descarcă document - Ghid de finanțare

Sugestiile și observațiile dumneavoastră le puteți trimite la adresa de e-mail: rabla2013@afm.ro

 
 
Citește și:
› Ministrul Mediului anunță începerea Programului Rabla 2018 ...18/03/2018
› Programul Rabla Clasic, suplimentat cu 4.000 de prime de casare ...01/10/2017
› Ministerul Mediului a suplimentat numărul tichetelor pentru Progr ...20/07/2016
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2019 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005-2019 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.