"Decizia a fost luată la
propunerea Ministerului Administrației și Internelor, care a arătat că este necesară o perioadă pentru asigurarea pregătirii profesionale și un exercițiu de comunicare pentru a aduce la cunoștința opiniei publice modificările legislației rutiere", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu.
Prevederea a fost reglementată printr-o ordonanță de urgență aprobată miercuri de Guvern, care include și modificările aduse de Executiv, în urmă cu două săptămâni, pentru simplificarea unor proceduri în domeniu. La acea dată,
Guvernul a decis, tot prin ordonanță de urgență, că autovehiculele nu vor mai fi radiate în momentul vânzării, urmând să fie înmatriculate permanent, iar numărul de înmatriculare va rămâne neschimbat dacă vânzătorul și cumpărătorul ajung la o înțelegere.
Actul normativ aprobat miercuri se referă și la
introducerea procedurii de constatare amiabilă a accidentului de circulație din care au rezultat numai pagube materiale. Această procedură se poate aplica dacă s-au produs pagube materiale a căror despăgubire este asigurată prin polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, accidentul nu s-a produs ca urmare a săvârșirii unei fapte de natură penală sau pentru care se aplică sancțiuni complementare, cel puțin unul dintre conducătorii vehiculelor implicate în accident și-a recunoscut vinovăția în producerea accidentului de circulație și deține asigurare obligatorie de răspundere civilă, iar cei doi conducători de autovehicule implicate în accidentul de circulație au completat și semnat fără obiecțiuni formularul de constatare amiabilă de accident.
Formularul completat, fără obiecțiuni, și semnat de ambii conducători de autovehicule, se predă societății de asigurare care a eliberat polița, aceasta fiind obligată să verifice îndeplinirea condițiilor cerute de lege pentru o astfel de procedură, atestând, după caz, validitatea sau nulitatea constatării amiabile de accident.
Formularul de înțelegere se distribuie de către societatea de asigurare odată cu asigurarea de răspundere civilă.
Actul normativ stabilește și sancțiuni pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație de către conducătorii de vehicule cu tracțiune animală, fiind interzisă circulația acestor vehicule pe drumurile europene și autostrăzi.
Sancțiunile aplicate sunt cuprinse între două-trei puncte amendă (un punct amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie) până la confiscarea vehiculului.
O altă nouă prevedere este reglementarea utilizării, pe autostrăzi, a benzii de urgență. Astfel, este interzisă utilizarea acesteia pentru circulația sau staționarea nejustificate. Sancțiunile sunt patru-cinci puncte amendă, la care se adaugă trei puncte penalizare pe carnet.