Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Dacia Duster - crossover coupe concept în premieră la Salonul Auto de la Geneva

Dacia Duster - crossover coupe concept în premieră la Salonul Auto de la Geneva

Publicat în data de: 02 Martie 2009
Categorii: Dacia, Auto-show, Concept, Stiri, Geneva-09.
 

Update! Dacia a dezvăluit astăzi conceptul misterios ce va fi prezentat oficial la Geneva. Dacia Duster este primul crossover al companiei, construit în stil coupe, cu valeități de MPV, iar designul este pur și simplu magnific.update 2 martie:
Duster, primul crossover concept car al mărcii Dacia, este un MPV (Multi Purpose Vehicle) având două uși cu deschidere în sensuri contrare.

Cu silueta sa înaltă (1,49 m), ampatamentul generos (2,80 m) și dimensiunile compacte (4,25 m lungime, 1,64 m lățime), Duster se prezintă ca un crossover robust și sportiv. Lungimea consolelor este redusă (65 cm în față și 80 cm în spate),

Din față, se remarcă impresia de putere degajată de bara de protecție mare, străpunsă de două prize de aer orizontale. De cele două părți ale calandrului, tipic Dacia, blocurile optice se prelungesc pe aripile față într-o linie luminoasă care se subțiază până la portiere.

Din profil, pasajele roților, bine marcate și flancurile înalte ale portierelor confirmă impresia de vehicul « bine așezat» pe cele patru roți. Identitatea grafică a lui Duster este accentuată de culoarea gri cu reflexii a caroseriei, de marea suprafață vitrată și de absența montantului central.

În spate, marca Dacia este imprimată în metal, asemenea unui sigiliu de robustețe și autenticitate al vehiculului.

Duster are o lungime de 4,25 m, adică tot atât cât Logan faza 1. Astfel, vehiculul își va găsi ușor locul de parcare în jungla urbană. Jantele de aluminiu de 21’’ cu 5 raze și duzele de eșapament de formă trapezoidală din aluminiu sunt tot atâtea elemente care denotă caracterul sportiv al acestui concept car.

O atenție specială a fost acordată performanțelor aerodinamice ale lui Duster (coeficientul Cx este de 0.30). Fluiditatea liniilor laterale permite aerului să alunece pe flancurile vehiculului. Pe pavilion, blocurile optice în formă de eleron dirijează fluxul de aer spre spatele vehiculului.

Toate acestea contribuie direct la reducerea consumului, ceea ce face din Duster un crossover prietenos față de mediul înconjurător. Motorul 1.5 dCi 105 (77 kW) echipat cu un filtru de particule oferă prestații dinamice reale în condițiile unor emisii de numai 139 g de CO2 / km și ale unui consum limitat la 5.3 litri/100 km. Mașina accelerează de la 0 la 100 de kilometri pe oră în 9,6 secunde.

"Duster este un crossover futurist care permite Dacia să ilustreze valorile sale de marcă, bazate pe simplitate, robustețe și autenticitate, pe un teritoriu unde nu ne-am fi așteptat. În habitaclu regăsim toată ingeniozitatea și generozitatea Dacia. Interiorul Duster degajă o senzație agreabilă datorită combinației a două culori dominante, ciocolatiu și albastru. Structura integral vitrată a pavilionului permite luminii să pătrundă în habitaclu. Scaunele față au un profil foarte subțire iar forma lor oferă ocupanților confort și o susținere optimă. Scaunul șoferului este susținut de o structură care se prelungește până la consola centrală", notează Dacia. Airbag-ul pentru șofer este plasat în structura inferioară a volanului, lăsând loc, în partea centrală, unui ecran electronic.

Planșa de bord include și un torpedo cu capacitatea de 20 litri. Spații de depozitare suplimentare, cu capacitatea de 8 litri, se află dispuse în portiere. O altă cutie este disimulată în spătarul scaunului dreapta spate. Ușor accesibilă, aceasta culisează din portbagaj.

Constructorul din Mioveni notează că mașina poate avea două sau patru locuri. Nu este nevoie decât de câteva secunde pentru a trece de la o configurație «4 locuri, mod de utilizare cotidian» la o configurație «2 locuri, mod sportiv». Cu ajutorul unui simplu buton, scaunul pasagerului culisează pe șine ascunse în planșeu, alunecând sub scaunul șoferului. Cele două scaune se transformă într-unul singur, degajând un volum de încărcare de 2 metri cubi ce permite îmbarcarea unei biciclete. Aceasta se fixează cu ușurință datorită unor sisteme de ancorare aflate sub bancheta spate și în planșeu.

Conform unor surse din cadrul companiei Dacia, varianta de serie a acestui concept ar fi trebuit prezentată în cadrul Salonului Internațional Auto de la București (SIAB 2009) din acest an. Din nefericire însă, această expoziție a fost anulată de APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile). Aceleași surse au menționat că modelul de serie va intra pe piață în prima jumătate a anului viitor, iar gama de propulsoare va include și alte motoare în afară de cel diesel de 105 CP.

original 5 februarie:
De-a lungul anilor, portofoliul Dacia s-a extins, având acum o gamă aproape completă de modele low-cost: hatchback-ul Sandero, sedan-ul Logan, break-ul Logan MCV și utilitarele Logan Van și Logan Pick-Up. A mai rămas un SUV, despre care se spunea anul trecut ca va fi lansat în acest an, iar acum au apărut și primele detalii despre un coupe.

Fotografiile tip teaser, scăpate pe Internet și publicate pe un site polonez, ne dezvăluie un vehicul în stil coupe, având blocurile optice cu tehnologie LED, jante aliaj și frâne Brembo. Numele său? Deocamdată necunoscut, însă unii spun că s-ar numi Duster, alții Adventure.

Producătorul autohton nu a dat nici un indiciu asupra a ceea ce va lansa la Salonul Auto de la Geneva (5-15 martie 2009), însă până atunci mai este o lună. Vom reveni cu amănunte.

Surse din cadrul Dacia-Renault au confirmat astăzi pentru Mediafax această știre și veridicitatea fotografiilor.

"Dacia va prezenta un concept la Geneva, însă nu pot să spun dacă acesta prefigurează viitorul SUV Dacia sau alt model (...). Pot să confirm că fotografiile de tip teaser apărute pe internet au fost lansate de la centru de către Renault și că sunt reale", potrivit surselor citate.

Video: Dacia Duster crossover concept la Geneva Motor Show 2009
 
 
Citește și:
› Dacia a reluat producția de mașini ...05/05/2020
› Dacia Spring, revoluția electrică ...05/03/2020
› Dacia adoptă motorizarea electrică! ...22/02/2020
› Dacia adoptă motorizarea electrică! ...22/02/2020
› Noul Kia Sorento va debuta la Salonul Auto de la Geneva ...04/02/2020
› Audi la Salonul Auto IAA 2019 de la Frankfurt ...06/10/2019
› Dacia Spring, revoluția electrică ...05/03/2020
› Dacia adoptă motorizarea electrică! ...22/02/2020
› BMW i Hydrogen NEXT la Salonul Auto de la Frankfurt 2019 ...06/10/2019
› Fetele sexy de la Salonul Auto de la Geneva, ediția 2009 ...06/03/2009
› Noul Renault Megane RS - 250 CP - în premieră la Geneva ...06/03/2009
› Toyota iQ a primit un nou motor la Geneva - 1.33 Dual VVT-i de 98 ...05/03/2009
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2020 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005 - 2020 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.