Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Avertizare meteo: COD PORTOCALIU de ninsori abundente

Avertizare meteo: COD PORTOCALIU de ninsori abundente

Publicat în data de: 19 Aprilie 2017
Categorii: Siguranta, Stiri.
 

Meteorologii anunță precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare în Moldova, ninsori și strat de zăpadă consistent în zona Carpaților Orientali și Meridionali, intensificări ale vântului; Vreme deosebit de recefoto-avertizare meteo cod portocaliu de ninsori abundente
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
PENTRU INTERVALUL 19 APRILIE, ORA 16 – 20 APRILIE, ORA 09
Fenomene vizate: precipitații abundente, ninsori și strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului;

În intervalul menționat, în zona de munte, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei și a Maramureșului și în nordul Olteniei și al Dobrogei, vor fi precipitații abundente. Cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp, iar pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali, se vor cumula 50...60 l/mp.

La munte va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă, iar local în Moldova, Transilvania și Maramureș și trecător în zona deluroasă din sud, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.
Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55...65 km/h.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU
PENTRU 19 APRILIE, ORA 16 – 20 APRILIE, ORA 09
Fenomene vizate: ninsori abundente, viscol în zona Carpaților Meridionali și Orientali; ploi importante cantitativ în zona joasă a județelor Buzău și Vrancea
Zone afectate: conform textului și hărții

În zona Carpaților Meridionali și Orientali, ninsorile vor fi abundente, se va depune strat consistent de zăpadă, vântul va avea intensificări cu rafale de 60...70 km/h, iar pe creste peste 80...90 km/h, viscolind puternic zăpada și reducând vizibilitatea.
În zona joasă de relief a județelor Buzău și Vrancea vor fi ploi importante cantitativ și se vor cumula peste 50 l/mp.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
PENTRU INTERVALUL 20 APRILIE, ORA 09 – 21 APRILIE, ORA 14
Fenomene vizate: precipitații în general însemnate cantitativ, ninsori și strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului;

În intervalul menționat vor fi precipitații mai ales în regiunile estice și centrale, unde cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.
În Moldova și Transilvania treptat vor predomina ninsorile, iar în zona deluroasă din sudul țării, precum și în deltă, vor fi precipitații mixte. La munte va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă.
Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55...65 km/h.Notă: Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar în cursul nopților de joi/vineri și vineri/sâmbătă local se va semnala brumă.

COD PORTOCALIU
PENTRU INTERVALUL 20 APRILIE, ORA 18 – 21 APRILIE, ORA 09
Fenomene vizate: precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare în Moldova, ninsori și strat de zăpadă consistent în zona Carpaților Orientali și Meridionali, intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului și hărții

În cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, local însemnate cantitativ, iar în zona de munte a județelor Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 70...80 km/h, viscolind zăpada.

RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAȚIA ÎN CONDIȚII METEO SPECIFICE ANOTIMPULUI RECE
În contextul avertizărilor meteo de cod galben și cod portocaliu de ninsori abundente, viscol și intensificări ale vântului în zona montană, conducătorii auto sunt sfătuiți să adopte o conduită preventivă în trafic și să respecte indicațiile și recomandările polițiștilor rutieri.

Înainte de a pleca la drum, informați-vă temeinic despre condițiile meteo și starea drumurilor.

Adaptați permanent viteza la condițiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei).

Circulați cu o viteză care să nu depășească 30 de km/h în localități, sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Folosiți corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic. Reamintim că legislația rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităților și în timpul zilei.

Asigurați-vă o vizibilitate bună în habitaclul mașinii prin curățarea parbrizului, geamurilor laterale și a lunetei și să aveți în perfectă stare de funcționare sistemul de climatizare și ștergătoarele de parbriz.

Păstrați în mers o distanță suficientă pentru a putea opri în condiții de siguranță, atunci când condițiile de deplasare sunt nefavorabile.

Atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață, sau polei, echipați autovehiculul cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, montați pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripția ,,all seasons”.

Verificați periodic acumulatorul autovehiculului.

Nu bruscați comenzile și folosiți cu preponderență frâna de motor.

Nu în ultimul rând, conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

 
 
Citește și:
› Renault lansează un nou proiect de siguranță rutieră: CovOrașul M ...07/05/2018
› Cum să te pregătești pentru eventualele accidente din trafic ...31/01/2018
› Euro NCAP: Volvo XC60 este cea mai sigură mașină a anului 2017 ...11/01/2018
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2017 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005-2018 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.